Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prostě jen pohádka… Hm, škoda.

Bylo jednou jedno malé království. Mělo nádherné hory, hluboké řeky, bohaté lesy, úrodná pole… Byl to prostě krásný kus Země. Lidem by se tam mohlo žít tak dobře… Jen potřebovali, aby je někdo kvalitní a zkušený vedl. Aby tu jejich zem dokázal řádně spravovat.  A aby měli jistotu, že to skutečně bude ten pravý člověk, tak se  rozhodli, že si budou svého krále volit sami.

Vyhlásili tedy, ať se přihlásí ten, kdo si myslí, že by mohl být jejich nejlepší král. Kandidátů byla celá řada.

Lidé však byli náhle na rozpacích. Jak mají vybrat toho správného? Podle čeho?

Nakonec většina zvolila jednoho muže. Uvěřila jeho slibům. Nefér a populisticky vedenou volební královskou kampaň nejspíše považovali za znak síly a toho, že se jejich nový král dokáže s nesnázemi a překážkami rázně vypořádat.

Asi zapomněli na to, jak se jim tento kandidát před lety již jednou pokusil vládnout. Jak nekvalitně tehdy reprezentoval jejich království a že hulvátství bylo v té době považováno za jeho charakteristický znak.

To vše bylo nyní zapomenuto a země měla NOVÉHO  KRÁLE.

Poddaní se těšili, že si jich tento král bude vážit. Vždyť díky nim se do tohoto důležitého úřadu dostal.

Ó, jaké nastalo v království mezi prostým lidem rozčarování. Sotva totiž dosedl tento jejich JIMI zvolený král na trůn a na hlavu mu vložili královskou korunu, začal se opájet mocí mu svěřenou. Na všechny vlivné posty okamžitě dosazoval pouze své vyvolené oblíbence.

Nikdo, kdo nesdílel jeho názory nemohl v zemi zastávat žádné důležité místo. Nepohodlných lidí se bezostyšně zbavoval.

Svou moc začal král využívat a dokonce zneužívat a to nad rámec jeho zákonných možností a pravomocí, které mu z úřadu vyplývaly.

Svým chováním a vystupováním dával všem povýšeně najevo, jak jimi ve skutečnosti pohrdá.

Jednoho dne se rozhodl, že pro svůj lid přeci jen něco hezkého vykoná a nařídil, že bude vystaven královský poklad (jinak pečlivě ukrytý v klenotnici), aby se poddaní mohli alespoň trošku pohledem pokochat tou nádherou. Aby si tak mohli připomenout bohatost a hloubku své historie.

Mezi lidem zavládla radost s očekáváním této slavnostní události. Poddaní stáli a čekali dlouhé hodiny ve frontách, jen aby se dostali do královského hradu a mohli kratičkou chvilku obdivovat krásu svého historického pokladu.

Tolik si této chviličky vážili a tolik jim připadala slavnostní a vážná.

Jenže tak to rozhodně nepřipadalo jejich králi. Ten totiž přišel na samotné zahájení výstavy v poněkud zvláštním stavu. Nekoordinované pohyby a vratké kroky doprovázel nesrozumitelným brumláním s přitroublým výrazem v obličeji.

Prostý lid nevěděl, co si o tom má myslet. Copak si jich ten jejich král tolik neváží, že mu ani tato slavnostní událost nestála za to, aby se jí důstojně zúčastnil?

A nebo mu naopak slavnostní připadala a to tak moc, že slavil a slavil…

Na četné dotazy byl nakonec Královský úřad nucen reagovat a královo vystupování vysvětlil jeho zdravotním stavem. Pan král měl virózu. Ještě se Úřad pozastavoval nad tím, že se jejich král pro svůj lid tolik obětuje. Na úkor svého zdraví se účastní svých povinností a zlí jazykové ihned jeho indispozici vysvětlují pomlouvačně a toto záslužné chování krále absolutně znevažují.

Nu, není divu, že když se tedy takhle jednou v noci pantáta Camfourek vrátil ze své oblíbené hospůdky v poněkud podroušenějším stavu, že se na rozlícenou paní Cafourkovou překvapeně obrátil se slovy: „Ale mámo, o jaké opici to mluvíš? Copak nepoznáš, že mám královskou virózu?“

 ...............

V království se snažili vymýtit zdraví škodlivý zlozvyk – kouření cigaret. Zakazovali obyčejným lidem kouřit na zastávkách povozů a v hostincích. Dokonce se snažili zavést i těžké represe pro kuřáky ve zdravotnictví a v nárocích na jejich lékařskou péči. 

Svým dětem se lidé pokoušeli vysvětlit, že kouření cigaret je škodlivé a špatné.

Jenže, jak to správně provést tak, aby to mělo požadovaný výsledek, když děti hledající své vzory, stále vídaly svého krále – toho nejdůležitějšího člověka v zemi a jednoho z nejdůležitějších vzorů, které by měli mít, jak čoudí, jako starý tovární komín před regulací limitů vypouštěných zplodin?

Jak mohli policisté pokutovat prostého hříšníka kouřícího na veřejném prostranství, když jejich král bezostyšně „báňal“ i na oficiálních obrazových záznamech?

Lidé byli čím dál více rozčarovaní ze zvůle s kterou král znovu a znovu prosazoval své kroky, které vždy byly pouze v prospěch jeho samotného a jeho nejbližších stoupenců.

Dokonce se začaly ozývat hlasy, že tato první volba krále se nepovedla a spousta lidí, z těch kteří jej volili, nyní svého rozhodnutí litovala.

.....................

Jednoho dne, kde se vzal, tu se vzal, do království přiletěl drak. A rovnou si to zamířil na hrad. Přistál v královské zahradě a okamžitě tam sežral krále, jenž si zde právě hrál se svým novým štěnětem. Marně se snažil malý pejsek páníčka bránit. Drak dupnul svou tlapou tak, že se země roztřásla a hafíka to odsunulo až do nejzazšího kouta zahrady.

Pak si drak začal servírovat další z řady nekvalitních lidí, kteří zastávali důležité funkce ve správě království a využívali je pouze a hlavně pro svůj prospěch.

Poddaný lid překvapeně sledoval počínání draka a nikdo se nijak nepokusil mu v hodování bránit. Obával se spíše co nastane, až všechny výše zmíněné osoby drak spořádá.

Když se tak stalo, odvážili se k němu vypravit svého vyslance. Chlapík – říkejme mu třeba Kuba – vyšel v královské zahradě, kde se chvíli schovával za okrasně zastřiženým keřem. Mával na draka bílým kapesníkem uvázaným na větvi, jako praporkem a opatrně se k němu přibližoval.

„Copak tě sem přivádí, mladý muži?“ zafuněl na něj drak jednou ze svých hlav.

„No, pane Drak, já – tedy my…“ bázlivě se otočil k plotu, kde se tísnil další lid „…jsme se chtěli zeptat, jaké požadavky ohledně krmení teď.. jako…budete mít. Jestli si přejete připravit krásné panny, jak je to napsáno v pohádkách a v bájích a nebo raději dáte přednost statným chasníkům…“

Drak překvapeně zamrkal a obrátil ke Kubovi i zbývající dvě hlavy.

„O čem to mluvíš, mladíku?“ zeptala se nechápavě první hlava.

„Hele, kámo. Pohádky a báje nechej v knížkách.“ pronesla ta druhá.

„Copak jste si ještě nevšimli, že já jsem slušný a čestný drak? Že žeru jen ty, kteří si uzurpují moc a z pozice svého postavení a privilegií, které si myslí, že jim náleží, škodí svému lidu?“ uraženě řekla třetí hlava.

„Teď zrovna poletím hned do vedlejšího království, kde mají královnu, která si dovoluje nařizovat věci na něž nemá právo, dokonce i okolním menším královstvím. Dělá to pouze proto, že si myslí, že je silnější, protože její zem je větší. Jedná z neoprávněné pozice síly. Sám tedy vidíš, že já o potravu nouzi nemám.“ řekla opět první hlava.

„Jó táák, pane Drak.“ ulehčeně hlesl Kuba. „Neráčejte se urazit. To my jsme se vás v žádným případě nechtěli nijak dotknout… To my jen tak – jako – pro pořádek…“ blekotal dál Kuba a pak ho něco napadlo.

„A pane Drak, když jste nám tady snědl všechny, kteří nám vládli…tak…no, nechtěl byste být teď našim králem vy? Vidím, že máte přehled a zkušenosti. Víte, co ti, kteří vládnou dělají špatně, tak se tomu dokážete vyhnout…“

Drak jen pokýval všemi svými hlavami, první a třetí se smutně pousmály a pak druhá hlava promluvila.

„Hele, kámo. Dík za nabídku. Vážně to zní skvěle, ale já moc dobře vím, jak funguje MOC. Jak dokáže pomalu rozežírat a rozleptávat i tu nejkvalitnější povahu. Jak se vpíjí do mozku, do mysli, do všech útrob a to navzdory veškerým zkušenostem, které kdo má. Víš, bojím se, že kdybych tvou nabídku přijal, musel bych pak jednoho dne sežrat sám sebe.“

Po těchto slovech drak roztáhnul křídla, mocně s nimi máchnul, až Kubovi odfouknul z větve bílý kapesník, vznesl se…a odletěl směrem k sousednímu království.

Autor: Helena Skočová | úterý 2.7.2013 9:29 | karma článku: 9,79 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Helena Skočová

Čtyřhvězda podle Fischera: špína, zápach, střepy v bazénu

V poslední době jsem četla několik článků o tom, jak jsou Čeští turisté v zahraničí považováni za věčně nespokojené hosty, hledající na všem nějaký problém. Tehdy jsem nechápala proč. Nyní... možná... už asi ano...

31.7.2023 v 8:08 | Karma: 42,49 | Přečteno: 8318x | Diskuse| Ostatní

Helena Skočová

7. Vnímání nové situace matkou versus vnímání dcerou

Zatímco jsem se prala se svými emocemi, náporem strachů a obav, jak budu zvládat náročnou péči o nemohoucí seniorku, jsem zároveň pořád myslela na ty moje nejbližší. Holčičky a manžela. Jak zvládli první den oni.

14.8.2021 v 8:08 | Karma: 17,84 | Přečteno: 626x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

6. Den první - to byl náraz!

Opustila jsem Sarnu. Ten kouzelný správcovský domek letního sídla hraběnek Gessy, obklopený zahradou a parkem, kde teď budou bydlet moje holčičky. A přestěhovala jsem se o 17 km dál, do bytu k babičce.

12.8.2021 v 12:31 | Karma: 15,60 | Přečteno: 528x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

5. Už tam budéééém?

Cesta do Itálie byla krásná, ale dlouhá. Celých těch deset dnů před odjezdem, jsem měla obavu, jak ji budou holky zvládat. Tedy hlavně malá tříletá Saša.

9.8.2021 v 12:32 | Karma: 19,56 | Přečteno: 681x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

4. Pozor na to, co si přejete…

...přání se totiž plní. Někdy však jejich splnění může přijít zcela nečekaně a může mít taky velmi nepředvídatelnou podobu. Takže vás to může parádně zaskočit, tak jako třeba teď mě.

5.8.2021 v 8:08 | Karma: 14,09 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...