Pohádka - O krásných dvojčatech

30. 01. 2014 9:49:39
Jednou na konci června, to je Aničko doba, kdy začínají dozrávat třešně, bylo v Kulaté osadě v Ovocném království živo až hrůza. Ty nevíš, co je to Kulatá osada? Nu, tam žije všechno ovoce, které má kulatý tvar. Pak tam také mají Šišatou osadu, Podlouhlou osadu nebo třeba Kuličkovou osadu. Prostě v Ovocném království to mají zařízeno tak, aby v každé osadě bydlelo ovoce příslušného tvaru a nenastaly tak nějaké zmatky. Takže v Šišaté osadě žijí například Hrušky, v Podlouhlé osadě Meruňky a v Kuličkové třeba hroznové víno nebo maliny.

Ale abych se vrátila k té Kulaté osadě a k tomu, co se to v ní tehdy na konci června dělo.

Představ si, že se tam narodila a právě dozrála nádherná třešní dvojčata. Byla opravdu překrásná. Pravidelně kulatá, dokonale zbarvená – jasně červeně s jemným temně rudým žíháním a s úžasně dlouhými a štíhlými stopkami.

Všichni se na ně chodili koukat a všichni je také náležitě obdivovali. A to ti tedy Aničko povím, že si na ten obdiv a úžas ta třešňová dvojčata tak zvykla, že pak byla pořádně marnivá a sobecká.

Neustále se chtěla jen strojit. To nutně potřebovala modrou mašli na stopku, to zase oranžovou, pak krajku kolem stopečky, pak zase potřebovala pořádně naleštit...No, hrůza hrůz. Jejich maminka s tatínkem už ani nestíhali dělat nic jiného než běhat kolem těch svých rozmarných dvojčat a plnit všechno možné, co jen si ty dvě holky vymyslely. Ale když ony byly táááák krásné, že se na ně ani zlobit nemohli.

8.jpg

Jenže těm dvěma rozmazleným třešňovým holkám začalo být za chvíli všechno málo. Ničeho si nevážily a myslely jen na sebe a na to, jak jsou krásné. A pak to začalo.

Jednoho dne si totiž to Levé dvojče, které se jmenovalo Levička, usmyslelo, že je krásnější než to Pravé dvojče, jenž se zase jmenovalo Pravička. Jenže to si Pravička samozřejmě nenechala líbit, protože byla naopak přesvědčená, že je daleko krásnější než její sestra - a už to bylo. To mi nebudeš věřit, Ani, jak se ty dvě do sebe pustily. Žduchaly se, nadávaly si, křičely na sebe, trhaly si navzájem mašle, kterými byly ozdobené, vyplazovaly na sebe dokonce i jazyk. No, jen si to představ. Dvě krásné třešňové holky, které by mohly být všem vzorem dokonalosti, na sebe vyplazují jazyk.

V Kulaté osadě bylo za chvíli tolik křiku a randálu, jaký ty dvě udělaly, že už to její ostatní obyvatelé nemohli vydržet a přestože se všem ta dvě třešňová děvčata tuze moc líbila, nadalo se nic dělat a museli je nechat odvézt až k samotnému panu králi Jablíčku I., aby s nimi udělal pořádek, protože jinak nikoho poslechnout nechtěla. To byla ale hanba, viď Ani.

Krásná třešňová dvojčata nyní stála před panem králem. Obě ty holky na sobě měly otrhané a rozřepené mašle, na nádherných kulatých tvářích samou šmouhu a stopky divně pokroucené, jak do sebe před tím žduchaly.

Pan král Jablíčko I. se na ně přísně díval. „Tak co jsem to slyšel? Vy dvě se prý spolu perete, hádáte, křičíte na sebe a rušíte tím všechny své sousedy a obyvatelé Kulaté osady v našem království?“

„Když pane králi, ona řekla, že je daleko krásnější než já. A to není vůbec pravda, protože všichni ví, že krásnější jsem já.“ řekla mu Pravička.

„Tak to tedy ne! To není vůbec pravda! Krásnější jsem já a všichni to vidí a říkají!“ rozkřikla se hned na to Levička.

„Nejsi krásnější, to jsem já!“ křičela zase Pravička.

„Ne, já!“ překřikovala jí Levička a už se ty dvě do sebe zase pustily. Žduchaly se, tahaly se za ty potrhané mašle, pištěly a už už na sebe opět chtěly vypláznout jazyk, když v tom se ozval hromový hlas pana krále. Ten se totiž tak rozzlobil nevhodným a ošklivým chováním těch dvou rozmazlených holek, že úplně zapomněl na své obvyklé, důstojné, královské chování a zprudka na ty dvě spustil.

9.jpg

„A dost!“

Celý sál v královském paláci najednou ztichnul, že by tam bylo slyšet i špendlík spadnout na zem.

„Takové chování v našem Ovocném království nestrpím!“hřímal pan král Jablíčko I. „Co si vy dvě vlastně myslíte? Že kolem vás budou všichni poskakovat? Že nebudete muset nic dělat jen se parádit? A že se můžete bezdůvodně takhle nevhodně hašteřit a prát?“

V královském sále bylo ticho tichoučko. Dvě třešňová dvojčata stála schlíple a ani nemukla.

A pan král Jablíčko I. pokračoval. „Tak vy si myslíte, že jedna je krásnější než druhá? A myslíte si, že krása je to, co je vidět zvenku? Vzhledově jste obě úplně stejné, protože jste dvojčata. Proto tedy nemůže být některá z vás krásnější. Jenže pravá krása se neprojevuje na zevnějšku, ale je uvnitř každého. Ale o téhle skutečné kráse vy nevíte vůbec nic, protože jste sobecké a marnivé. Myslíte pouze a jen samy na sebe. A z toho důvodu jste ve skutečnosti nejškaredší obyvatelé našeho království.“

Všichni užasle hleděli na svého pana krále a dvojčata zahanbeně stála naproti němu a dívala se do země.

„Jestliže se budete i nadále chovat stejně, budu vás muset z Ovocného království vykázat. Pro takové u nás není místo.“ řekl pak pan král.

Obě třešňové holčičky se polekaně podívaly na pana krále Jablíčka I.. Pak se koukly na sebe a najednou se spatřily, jak tam stojí a jak vypadají směšně a hloupě s potrhanými mašlemi, rozcuchané a s pokroucenými stopkami a že si za to mohou jen ony dvě. A oběma náhle došlo, jakou velkou pravdu pan král má a že ta skutečná krása je něco úplně jiného než nafintěná, naondulovaná a mašlemi ozdobená hlavinka. Že skutečná krása je laskavost, dobrota a ochota pomoci svým bližním.

A víš, co se pak stalo, Ani? Představ si, že se ty třešňové holky úplně, ale úplně změnily. Už je vůbec nezajímalo, jestli mají modrou či oranžovou mašli nebo jestli mají správně omotané stopky krajkou, jak velí poslední módní trendy. Ony se vlastně už vůbec nestrojily. Byly krásné samy o sobě. Byly laskavé, usměvavé a všem s radostí pomáhaly. Svým rodičům i obyvatelům Kulaté osady a všichni je měli rádi a tvrdili, že jsou nejkrásnější její obyvatelky a že k tomu nepotřebují žádná zkrášlovala, protože jejich pravá krása jim vychází zevnitř, z hlouby jejich dobrých srdíček.

Autor: Helena Skočová | čtvrtek 30.1.2014 9:49 | karma článku: 6.89 | přečteno: 379x

Další články blogera

Helena Skočová

Čtyřhvězda podle Fischera: špína, zápach, střepy v bazénu

V poslední době jsem četla několik článků o tom, jak jsou Čeští turisté v zahraničí považováni za věčně nespokojené hosty, hledající na všem nějaký problém. Tehdy jsem nechápala proč. Nyní... možná... už asi ano...

31.7.2023 v 8:08 | Karma článku: 42.49 | Přečteno: 8315 | Diskuse

Helena Skočová

7. Vnímání nové situace matkou versus vnímání dcerou

Zatímco jsem se prala se svými emocemi, náporem strachů a obav, jak budu zvládat náročnou péči o nemohoucí seniorku, jsem zároveň pořád myslela na ty moje nejbližší. Holčičky a manžela. Jak zvládli první den oni.

14.8.2021 v 8:08 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 625 | Diskuse

Helena Skočová

6. Den první - to byl náraz!

Opustila jsem Sarnu. Ten kouzelný správcovský domek letního sídla hraběnek Gessy, obklopený zahradou a parkem, kde teď budou bydlet moje holčičky. A přestěhovala jsem se o 17 km dál, do bytu k babičce.

12.8.2021 v 12:31 | Karma článku: 15.60 | Přečteno: 527 | Diskuse

Helena Skočová

5. Už tam budéééém?

Cesta do Itálie byla krásná, ale dlouhá. Celých těch deset dnů před odjezdem, jsem měla obavu, jak ji budou holky zvládat. Tedy hlavně malá tříletá Saša.

9.8.2021 v 12:32 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 680 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 347 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 510 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...